İçindekiler
Adisyon, gittiğimiz cafe, restoran, lokanta gibi masaya servis hizmeti aldığımız mekanlarda sıklıkla duyduğumuz ve işletmeler tarafından düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir. E-dönüşüm uygulamalarının artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte adisyon belgeleri de elektronik ortama taşındı. Elektronik adisyon, getirmiş olduğu avantajlar ve imkanlar sayesinde işletmeler için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Blog yazımızda “e-Adisyon Nedir? Mükellefleri Kimlerdir? Nasıl düzenlenir?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Adisyon, Vergi Usul Kanunu uyarınca restoran, cafe, pastane, lokanta, kafeterya, pavyon gibi servisin garsonlar tarafından masaya yapıldığı ve gerçek usulde vergilendirilen hizmet işletmelerinin kullanması zorunlu olan bir belgedir. e-Adisyon ise bahsi geçen bu belgenin dijital ortamda elektronik olarak hazırlanmasını, saklanmasını ve ibraz edilmesini sağlayan bir e-dönüşüm sistemidir. e-Adisyonun, kağıt olarak düzenlenen adisyon belgesinden bir farkı yoktur ve aynı hukuki özelliklere sahiptir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), adisyon düzenleyen lokanta, restoran, cafe, pastane, pavyon ve bar gibi hizmet işletmelerine yıllık veya aylık satış tutarlarını dikkate alarak e-adisyona geçme zorunluluğu getirme yetkisi vardır. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) işletmelere,
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından atılan bu adımların sonrasında hizmet işletmeleri e-adisyon sistemine dahil olmak zorundadır. Uygulamaya bir kere dahil olan işletmeler, sonrasında kâğıt adisyon düzenleyememektedir.
e-Adisyona zorunluluk kapsamında geçen işletmelerin yanı sıra gönüllü olarak da uygulamaya geçiş yapılması mümkündür. Ancak uygulamaya gönüllü geçiş için işletmenin GİB’in belirlediği şartları sağlıyor olması gerekmektedir.
Söz konusu şartlar aşağıdaki gibidir;
Adisyon belgesi, gerçek usulde hizmet veren işletmelerin, sunduğu hizmetin cinsini ve miktarını göstermek amacıyla düzenlenmektedir. e-Adisyon, mükelleflerin müşteriden sipariş aldığı sırada dijital platformda, GİB tarafından belirlenmiş olan bilgilere yer verecek şekilde ve GİB’in belirlediği belge formatında düzenlenmektedir. Hizmet süresi boyunca, e-adisyonların müşterinin masasında bulunmasına dair bir zorunluluk yoktur. Ancak, hizmetin tamamlanmasıyla birlikte e-adisyonun e-fatura, e-arşiv ya da Ödeme Kaydedici Cihazlar ile düzenlenen perakende satış fişine dönüştürülmesi gerekmektedir.
Elektronik adisyon belgesinde bulunması gereken bilgiler Vergi Usul Kanunu (VUK) tarafından belirtilmiştir. Kanuna göre adisyonda yer alması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir;
Tüm e-dönüşüm sistemlerinde olduğu gibi elektronik adisyonun da şirkete, çalışanlara ve çevreye sağlamış olduğu birçok avantaj bulunmaktadır.
Kübra Taşcı