İşe giriş bildirgesi, işverenlerin mutlaka düzenlemesi gereken belgeler arasındadır çünkü bu bildirge ile işveren SGK’ya işe almış olduğu işçileri beyan etmektedir. İşçinin işe girdiği tarihten tüm sigorta sürecine kadar birçok detayı içeren “SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?” “Nasıl Düzenlenir?” ve “Ne Zaman Verilir?” gibi tüm sorularınızın cevaplarını bir araya getirdik.
SGK işe giriş bildirgesini, bir şirketin kendi bünyesinde sigortalı olarak işe başlayan işçileri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı beyan olarak tanımlayabiliriz. Çalışanın sosyal güvenliğini sağlayan bu bildirge, istihdam edilen her çalışan için ayrı ayrı yapılmaktadır ve yapılmadığı takdirde işveren para cezasına çarptırılmaktadır.
Ek olarak, işverenin SGK’ya İşe Giriş Bildirgesi verirken işçinin işe başlayacağı tarih ve bildirgenin düzenlendiği tarih olmak üzere dikkat etmesi gereken iki faktör bulunmaktadır.
5510 sayılı yasaya göre işverenin, işe aldığı her bir çalışan için SGK İşe Giriş Bildirgesini verme zorunluluğu bulunmaktadır. SGK’ya yapılan bu bildiri, çalışanın istihdamının resmileşmesini ve Genel Sağlık Sigorta ve İşsizlik Sigortası gibi zorunlu sigortaların başlamasını sağlar. İşçinin işe başlama tarihi resmileştikten sonra işveren, o işçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na aylık düzenli ödemeler yapar.
İşe giriş bildirgesinin, bir çalışanın şirkette sigortasının başlamasından en geç bir gün öncesine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmesi gerekmektedir. Yine de aşağıda belirttiğimiz gibi bazı istisnalar bulunmaktadır;
Ayrıca, çalışanın deneme süresinde olması veya part-time olarak işe alınmış olması bu durumu değiştirmemekte ve şirketin çalışanın sigortasını başlatması gerekmektedir.
İşe giriş ve çıkış bildirgeleri, e-SGK sistemi kullanılarak internet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir. e-SGK, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili yapılması gereken işlemlerin dijital bir platformda, internet üzerinden yapılmasını sağlayan bir sistemdir.
SGK’nın Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ekranından sisteme giriş yapıp açılan pencerede gerekli bilgileri doldurulması gerekmektedir. Bilgileri doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir;
İşe giriş bildirgesi gönderilmiş ancak henüz işe başlamamış olan çalışanların bildirgesi internet üzerinden iptal edilmektedir. İsteğe bağlı olarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik İl Merkezi şubelerine yazılı dilekçe gönderilerek de iptal işlemi gerçekleşmektedir.
İş verenler işe giriş bildirgelerini belirtilen süre içerisinde SGK’ya iletmezse 5510 sayılı kanuna göre cezalandırılırlar.
Kübra Taşcı