SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir? Neden Önemlidir?

İşe giriş bildirgesi, işverenlerin mutlaka düzenlemesi gereken belgeler arasındadır çünkü bu bildirge ile işveren SGK’ya işe almış olduğu işçileri beyan etmektedir. İşçinin işe girdiği tarihten tüm sigorta sürecine kadar birçok detayı içeren “SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?” “Nasıl Düzenlenir?” ve “Ne Zaman Verilir?” gibi tüm sorularınızın cevaplarını bir araya getirdik.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesini, bir şirketin kendi bünyesinde sigortalı olarak işe başlayan işçileri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı beyan olarak tanımlayabiliriz. Çalışanın sosyal güvenliğini sağlayan bu bildirge, istihdam edilen her çalışan için ayrı ayrı yapılmaktadır ve yapılmadığı takdirde işveren para cezasına çarptırılmaktadır.

Ek olarak, işverenin SGK’ya İşe Giriş Bildirgesi verirken işçinin işe başlayacağı tarih ve bildirgenin düzenlendiği tarih olmak üzere dikkat etmesi gereken iki faktör bulunmaktadır.

İşe Giriş Bildirgesinin Önemi Nedir?

5510 sayılı yasaya göre işverenin, işe aldığı her bir çalışan için SGK İşe Giriş Bildirgesini verme zorunluluğu bulunmaktadır. SGK’ya yapılan bu bildiri, çalışanın istihdamının resmileşmesini ve Genel Sağlık Sigorta ve İşsizlik Sigortası gibi zorunlu sigortaların başlamasını sağlar. İşçinin işe başlama tarihi resmileştikten sonra işveren, o işçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na aylık düzenli ödemeler yapar.

İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

İşe giriş bildirgesinin, bir çalışanın şirkette sigortasının başlamasından en geç bir gün öncesine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmesi gerekmektedir. Yine de aşağıda belirttiğimiz gibi bazı istisnalar bulunmaktadır;

  • İşe başlamadan önceki gün resmî tatile denk geliyorsa, ilk iş gününün sonuna kadar bildirgelerin gönderilmesi gerekir.
  • İş yeri yeni faaliyete geçtiyse, 1 ay içerisinde işe giriş bildirgesi gönderebilir. Ancak, çalışanın işe başlama tarihinin doğru girildiğine dikkat edilmelidir.
  • İşçi, balıkçılık, tarım ve inşaat sektörlerinde işe girdiyse, işçinin işe başladığı gün sonuna kadar işe giriş bildirgesinin gönderilmesi gerekir. Ayrıca, bu sektörlerden birinde işe başlayan ve cumartesi günü iş başı yapan çalışanın işe giriş bildirgesini en geç pazartesi günü saat 23:59’a kadar gönderilebilir.
  • Pazar veya pazartesi günü işe başlayacak olan çalışanını işe giriş bildirgesini, en geç pazartesi günü saat 23:59’a kadar gönderilmelidir.

Ayrıca, çalışanın deneme süresinde olması veya part-time olarak işe alınmış olması bu durumu değiştirmemekte ve şirketin çalışanın sigortasını başlatması gerekmektedir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Doldurulmalıdır?

İşe giriş ve çıkış bildirgeleri, e-SGK sistemi kullanılarak internet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir. e-SGK, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili yapılması gereken işlemlerin dijital bir platformda, internet üzerinden yapılmasını sağlayan bir sistemdir.

SGK’nın Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ekranından sisteme giriş yapıp açılan pencerede gerekli bilgileri doldurulması gerekmektedir. Bilgileri doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir;

  • İşe alınacak kişi yabancı uyruklu ise kurumun vermiş olduğu kimlik numarası girilmelidir.
  • Eğer, işverenin birden fazla iş yeri varsa, işçiyi hangi iş yerinde çalıştıracağını doğru girmelidir.
  • İşçi eğer emekliyse, maaşının kesilmemesi için 8 haneli Sosyal Güvenlik Destek Primi seçilmelidir.
  • Çalışanın tam zamanlı mı yarı zamanlı mı çalıştırılacağının bilgisine yer verilmelidir. Eğer işçi yarı zamanlı başlıyorsa, 1 ay içerisinde kaç gün çalışacağı mutlaka belirtilmelidir.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl İptal Edilir?

İşe giriş bildirgesi gönderilmiş ancak henüz işe başlamamış olan çalışanların bildirgesi internet üzerinden iptal edilmektedir. İsteğe bağlı olarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik İl Merkezi şubelerine yazılı dilekçe gönderilerek de iptal işlemi gerçekleşmektedir.

İşe Giriş Bildirgesini Geç Beyan Etmenin Cezası Nedir?

İş verenler işe giriş bildirgelerini belirtilen süre içerisinde SGK’ya iletmezse 5510 sayılı kanuna göre cezalandırılırlar.

  • İşveren, sigortalı olarak işe aldığı çalışanları, belirtilen yasal süreyi aştıktan sonra kendisi bildirirse, her çalışan için bir asgari ücret,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan denetimlerde işverenin işe giriş bildirgesini düzenlemediği tespit edilirse ya da ihbar edilirse iki asgari ücret,
  • İşverenin bir yıl içerisinde iki defa işe giriş bildirgesini düzenlemediğinin tespitinde ise asgari ücretin 5 katı ceza kesilmektedir.

e-Mutabakat Çözümü

Daha Fazla Bilgi için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Mutabıkım bir MDP Group markasıdır.