İçindekiler
Bir yol haritasına sahip olmak, iş ile ilgili yolculuğun sonuna başarıyla ulaşmak konusunda yardımcı olur. Kârlı bir küçük işletme kurmak ya da bir işi faaliyete geçirirken karşılaşılacak engelleri belirlemek ve üstesinden gelmek için iş planı hazırlamak gereklidir. Bir iş planının finansal, pazarlama, satış ve operasyonlar gibi her bölümü iş hedeflerine ulaşmaya yardımcı olur. Bununla ilgili detayları “İş Planı Nedir? Neden Önemlidir?” adlı blog yazımızda okuyabilirsiniz. Bu blog yazımızda İş Planı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Faktör ‘e değineceğiz.
İş planını mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışmalısınız. Belgeyi az ve öz tutmak kolay değildir fakat kısa bir belge aktarmak istenen temel mesajlara çok daha fazla odaklanmaktadır. Böylece, planı uygulayıcıların, detaylar içinde kaybolmasının önüne geçerek planda önemli noktaların göz ardı edilme olasılığını düşürmüş olursunuz.
Yönetim ekibinde bulunan kişiler, şirketin başarısına veya başarısızlığına dair fikirler vermektedir. Bu sebeple, ekibi oluşturan kişileri düzgün bir şekilde sunmak, kimlik bilgilerini ve şirket içinde üstlendikleri rolü ana hatlarıyla belirtmek çok önemlidir.
Çalışanlara ve yatırımcılara bu işe neden önem verdiğinizi ve onların bu işle neden ilgilenmeleri gerektiğini anlatın.
Pazar, rakipleriniz ve müşterileriniz ile ilgili tüm bilgiler, yetkili ve ilgili veri noktalarına atıfta bulunmalıdır.
Ürün veya hizmetlerinizin sizi rakiplerden farklı kılan yanlarına odaklanmalı ve iş planınızda bu yanları tekrar etmekten çekinmemelisiniz.
Şirketinizi ve müşterilerinize sağladığınız faydaları sergilemek önemlidir. Ancak referans olarak verdiğiniz verilerde ve yaptığınız araştırmalarda objektif olmanız da çok önemlidir. Hissedarlarınızın olası her ihtimali düşünmeleri konusunda iyi niyetli olmak istiyorsanız pazar araştırmalarınız ve mali durumunuz ile ilgili iyi ve kötü tüm noktalara yer verin.
Araştırmaya ve iş planını yazmaya başlamadan önce planınızın amacını anlamak önemlidir. Bu planı ne amaçla yazdığınız konusunda net olmanız gerekir. Yatırım çekmek mi? Ekibinize yön vermek mi? veya başka bir amaç için mi yazıyorsunuz, başlamadan önce karar vermelisiniz.
Yazdığınız iş planı ile kime ulaşmak istediğinizi (yeni yatırımcılar, mevcut çalışanlar, mevcut hissedarlar) açık bir şekilde tanımlamalısınız.
İş planlarının başarılı olabilmesi için, şirketin gelişimi sırasında sürekli olarak gözden geçirilmesi ve revize edilmesi gerekir. Bu yüzden yaşayan belge olarak adlandırılırlar.
İş planınızı sürekli elinizin altında tutarak kullanmanız gerekir. Plana göre kararlar almak, ekibi bilgilendirmek ve planın rehberlik etmesi için kullanılması şarttır.
Özetle;
Bir iş planı oluşturmak şirketinizin büyümesini sağlamak için atılacak en önemli adımlardan biridir. İş planı, bir işletmeyi büyütüp geliştiren belge niteliği taşır. Müşterilere, yatırımcılara ve çalışanlara temsil ettikleriniz, işiniz, ekibiniz, vizyonunuz ve ne yöne gideceğiniz hakkında bilgiler verir.
Kübra Taşcı