İş Planı Nedir, Neden Önemlidir

İş Planı Nedir? Neden Önemlidir?

Bir iş planı yazmak, işi bir fikirden somut bir şeye dönüştürmenin ilk adımıdır. İş planı yazarken düşünceler strateji olarak belirmeye başlar ve ileriye doğru bir yol haritası ortaya çıkarır. Ancak iş planı, sadece yeni başlayanların hazırlaması gereken bir plan değildir. Mevcut şirketler de kendi şirketlerini yeniden gözden geçirmek ve yenilikler yapmak için iş planı hazırlar.

Sektör veya ekip ne kadar büyük olursa olsun iş planı hazırlamak sanıldığı kadar zor ve göz korkutucu değildir. İş planı hazırlamaya başlamak için oldukça kolay adımlar bulunur. Blog yazımızda ilk olarak İş Planı Nedir? Neden Önemlidir? sorusuna cevap vereceğiz. Hemen ardından İş Planının İhtiyacı Olan Yedi Ana Unsur ’un ne olduğuna değineceğiz.

İş Planı Nedir ve Neden Önemlidir?

İş planı, bir işin hedeflerini, finansmanını, yönünü, ekibini ve gelecek planlamasını özetleyen resmi bir belgedir. Bu belge sermayeyi artırmak, ekibi düzenlemek ve yön sağlamak amacıyla hazırlanabilir. Genel olarak kapsamlı bir pazar araştırması, rakip analizi, finansal belgeleri, işletmeye ve pazarlama stratejilerine dair bilgier içerir. Etkili ve başarılı bir şekilde yazılmış iş planı, işi eyleme dökme ve iş hedeflerine ulaşma konusunda sağlam bir yol gösterici olabilir.

İş Planının İhtiyacı Olan 7 Ana Unsur Nedir?

Bir iş planı hazırlamak için belirli olan bir format yoktur. Ancak iş planını hazırlarken göz önünde bulundurulması gereken bazı etkili unsurlar vardır.

İşte o unsurlar;

  • Yönetici Özeti

Yönetici özeti, yarım sayfadan uzun olmamalı, işletmenizi kısaca tanıtmalı ve iş planının amacını açıklamalıdır.

Örneğin; iş planını sermaye çekmek için hazırladığınızı var sayalım. O halde, işletmenize çekmek istediğiniz para miktarını ve bunu nasıl geri ödeyeceğinizi belirtmeniz gerekir. Ekibinize yön sağlamak için bir iş planı hazırlıyorsanız, mevcut ekibinizin durumunu ve bununla neyi başarmak istediğinizi iş planına eklemeniz gerekir.

Kısaca, yönetici özeti işletmenizin ne yaptığını mutlaka açıklamalı ve buna ek olarak mevcut finansal sağlığınızı ve bugüne kadar olan önemli başarılarınızı barındırmalı ve genel bir bakış sunmalıdır.

  • Şirket Tanımı

Şirketinizi doğru bir şekilde tanıtmanız ve müşterilere neler sağladığınızı anlatmanız oldukça önemlidir. Bulunduğunuz pazarın finansal değeri nedir? Sektörün durumu ve gelecekteki potansiyeli nedir? Şirket başarısını etkileyecek pazar trendleri var mı? Mevcut bir şirket misiniz yoksa yeni kurulan bir şirket mi? Kaç çalışanınız var? gibi şirkete dair olumlu ve olumsuz her türlü bilginin yer alması gerekir.

Ek olarak, şirket tanıtımında diğerlerinden farklı olduğunuz noktalara değinmek çok önemlidir.

  • Pazar Analizi ve Fırsat

Bir iş planının en önemli kısmı yapılan araştırmalardır. Bu sebeple araştırma ve analiz için ayırılan vakit plan yazmaktan çok aha fazla olmalıdır. Pazar analizinde pazarın büyüklüğü, büyüme hızı, geçmişi, gelecekteki potansiyeli ve mevcut risklerini en iyi şekilde anlayıp iş planının bu bölümünde detaylı bir şekilde ele alınmalıdır.

Tüm bunlara ek olarak, ürün ya da hizmetin hedef kitlesine yönelik araştırmaları yapmak da oldukça önemlidir. Potansiyel hedef kitlenin geliri, konumu, yaşı, cinsiyeti ve satın alma alışkanlıklarına dair bilgiler de bu bölümde araştırılmalı ve toplanmalıdır.

  • Rekabet Analizi

Rekabet analizi ile doğrudan ve dolaylı olarak rakiplerin operasyonlarını, mali durumlarını, geçmişini, dağıtım kanallarını ve liderlik özeliklerini incelemek gerekir. Bu analizler sonucunda rakiplerin güçlü ve zayıf yanlarını belirleyip güçlü bir rekabet için yapılması gerekenleri açıklanmalıdır.

  • Yürütme Planı

Yürütme planı bölümünde, planları uygulamak için işi nasıl yapacağınıza dair ayrıntılar içermelidir. Şirketin organizasyon yapısı, ekibin büyüklüğü, fiziksel ve dijital varlıklar hakkında detaylı bilgiler bu bölümde mutlaka bulunmalıdır.

Ayrıca, ekip hakkında detaylı bilgiler verilmesi de çok önemlidir. Kimdir bu insanlar? Geçmişte neler yapmışlar, neler başarmışlar? Şirkete ne sağlıyorlar? gibi soruların ayrıntılı cevaplarını vermek gerekir.

  • Pazarlama Planı

Yeni bir strateji başlatırken kapsamlı bir pazarlama planına sahip olmak çok önemlidir. Pazarlama planında marka yönetimini, pazarlama varlıklarını ve stratejilerini, bunları gerçekleştirmek için ayırdığınız bütçeyi belirtmeniz gerekir. Güçlü ve zayıf yönlerinizse, fırsatlarınıza ve tehditlerinize dair bir pazarlama analizi bu bölümde bulundurmalısınız.

Ek olarak, rakiplerin pazarlama stratejilerini ve hedef kitlenizin bu pazarlama tekniklerine nasıl tepki verdiği mutlaka değerlendirilmelidir.

  • Finansal Tarih

Bu bölümde, iş planınızı yürütmek ile ilgili tüm finansman kaynaklarını açıklamak gerekir. Bu, hissedarların şirketin gelecekte nasıl bir performans sergilemesi gerektiğini ve şimdiye kadarki ilerlemeyi doğru bir şekilde anlamaları için yol gösterici olur.

Ayrıca yıllık net kar ve zararı özetleyen bir gelir tablosu, operasyonları başlatmak için ihtiyaç duyulan parayı gösteren nakit akış tablosu ve finansal borç ile varlıkları gösteren bir bilanço mutlaka eklenmelidir.

Unutmayın ki her büyük işletmeyi ortak bir noktada buluşturan faktör vardır. Hepsi küçük işletmeler olarak yola çıktı. Zamanla büyüdü ve şu anda bulunduğu noktaya geldi.

Unutmayın ki bugün büyük olan her işletme, küçük birer işletme olarak yola çıktı. Zamanla büyüdü ve şu anda bulunduğu noktaya geldi.

 

e-Mutabakat Çözümü

Daha Fazla Bilgi için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Mutabıkım bir MDP Group markasıdır.