İçindekiler
e-İrsaliye, dijitalleşme kapsamında hayatımıza giren e-dönüşüm uygulamalarından bir tanesidir. 1 Temmuz 2020^den itibaren e-fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflerin e-İrsaliye’ye geçmesi zorunlu tutulmuştur. Ayrıca 2022 yılında yapılan son düzenlemeden sonra 2021 ve 2021 yılını takip eden hesap dönemlerine ait cirosunun 10 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin de e-irsaliyeye geçmesi zorunludur. Sisteme geçişin zorunlu olmasıyla beraber e-irsaliye’ye dair pek çok soru akıllara takılmıştır. e-irsaliye’ye dair merak edilenler arasında “e-İrsaliye İptal Edilebilir mi? Ret Yanıtı Ne Zaman Verilmelidir? Ret Yanıtı Verilemiyorsa Ne Yapmak Gerekir? gibi sorular bulunmaktadır. Blog yazımızda e-irsaliye iptaline dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Konuya girmeden önce e-irsaliyenin tanımına bir bakalım. e-İrsaliye, matbu olarak düzenlenen irsaliye belgesinin dijital ortamda hazırlanması, gönderilmesi ve saklanmasını sağlayan bir uygulamadır. e-irsaliyenin hukuki nitelikleri ve geçerliliği kağıt irsaliye ile tamamen aynıdır.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. e-İrsaliye, sevk irsaliyesi yerine geçmez. Bu sebeple, e-irsaliye’yi taşıyacak olan şoföre e-irsaliyenin çıktısı taşıma belgesi olarak mutlaka verilmelidir.
Düzenlemesi yapılmış bir e-irsaliye belgesinin iptal edilmesi mümkün değildir. Bu durum, 509 sıra nolu VUK genel tebliğinde ve 29.02.2020 tarihinde yayımlanan e-İrsaliye kılavuzunda belirtilmektedir.
Ancak alıcı, malın fiili olarak sevk edilmesinden önce sevk irsaliyesine konu olan mallarda ya da alıcı bilgilerinde hata olduğunu tespit ettiği takdirde; alıcının e-irsaliye içeriğinin tamamına e-irsaliye yanıtı aracılığı ile ret yanıtı verme hakkı bulunmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken malın fiili sevkiyatından önce ret yanıtının verilmiş olmasıdır. Çünkü malın fiili sevkiyatından sonra gönderilen ret yanıtının hiçbir hükmü bulunmamaktadır. Böyle bir durumda, malı taşıyan ya da taşıttıran firmanın yeni bir irsaliye düzenlemesi gerekmektedir.
Alıcının e-irsaliye sistemine kayıtlı olmadığı ya da e-irsaliye yanıtı aracılığı ile cevap vermediği durumlarda e-irsaliye hatalı düzenlendiyse ve malın fiili olarak sevki gerçekleşmemişse yeni bir e-irsaliyenin düzenlenmesi gerekmektedir.
e-İrsaliye ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “e-İrsaliye Nedir? Avantajları Nelerdir?” ve “e-İrsaliye Sorgulama Nasıl Yapılmaktadır?” adlı blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Kübra Taşcı