İçindekiler
Vergi levhası, vergi mükelleflerinin bulundurmak zorunda olduğu ve iş yerleri için oldukça önemli olan belgelerden bir tanesidir. Bu sebeple vergi levhası ile ilgili merak edilen ve araştırılan konuları bu yazımızda bir araya getirdik. Yazı içerisinde yer alan konu başlıkları aşağıdaki gibidir:
Vergi levhası, mükelleflere ait temel kazanç tutarları ve bu kazanca denk gelen vergi tutarları gibi bilgilerin yer aldığı resmi bir belgedir. Bu belgenin formatı, içeriği ve şekli Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulmaktadır ve buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Vergi ödemekle yükümlü olan her mükellef vergi levhasına sahip olmak zorundadır. Çünkü vergi kaçakçılığı gibi durumların önüne geçmek için Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefleri düzenli aralıklarla kontrol etmektedir. Bu sebeple vergi levhası kişi veya işletmelerin vergilerini düzenli bir şekilde ödeyip ödemediğinin kanıtlanmasını sağladığı için oldukça önemlidir.
Geçmiş zamanlarda işletmeler vergi levhasını herkesin görebileceği ve kolayca okuyabileceği bir yere asmak zorundaydı. Fakat 2011 yılında yayınlanan 408 numaralı VUK Genel Tebliği ile bu zorunluluk ortadan kaldırılmış, sadece vergi levhasına sahip olması yeterli sayılmıştır.
Vergi levhasında kişi veya işletmelere ait temel bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir:
Vergi levhası gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri için zorunludur.
Vergi mükelleflerinin vergi beyannamelerini verdikten sonra GİB Bilgi İşlem Sistemi söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre vergi levhasını oluşturmaktadır. Sonrasında mükelleflerin İnternet Vergi Dairesi hesabına aktarmaktadır. Bu noktadan sonra mükellefler, vergi levhasını 3 faklı şekilde alabilirler.
Kübra Taşcı