Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir Nasıl Hesaplanır

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu taşıtlar vergisi, araç sahipleri tarafından ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür. Bu sebeple Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili konular araç sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. “Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? Hangi Araçların MTV Ödemesi Gerekir, Hangi Araçların Ödemesi Gerekmez? MTV Nasıl Hesaplanır? Ödeme Yöntemler Nelerdir?” gibi birçok sorunun cevabını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Karayolları Trafik Kanunu’na göre belirlenmiş olan ve trafik şubelerinde ya da limanlarda kaydı bulunan motorlu kara taşıtları ve motorlu deniz taşıtlarından alınan bir vergi türüdür. Motorlu taşıtlar vergisi, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kere alınmaktadır. Tüm araç sahiplerinin MTV’yi düzenli olarak takip etmesi ve ödemesi gerekmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi sadece kara taşıtları için ödenmesi gereken bir vergi türü değildir. Motorlu deniz taşıtları ve hava taşıtları için de bu vergi ödenmektedir. MTV ödeme yükümlülüğü, araçların sicil kayıtlarının yapıldığı tarih itibariyle başlamaktadır. Araç sahibinin, o araca ait trafik sicil kaydını sildirene kadar da bu yükümlülük devam etmektedir. Ancak bazı taşıtların MTV ödeme yükümlülüğü varken bazı taşıtların bulunmamaktadır.

Hangi Araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemesi Gerekmektedir?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre MTV ödemesi zorunlu olan araçlar aşağıdaki gibidir;

  • Trafik şubelerine veya bürolarına kayıtlı olan bütün kara taşıtları
  • Liman ya da belediye kayıtlı olan motorlu deniz taşıtları
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı olan hava taşıtları

Hangi Araçlar MTV Ödememektedir?

  • Karşılıklı olmak şartı ile Türkiye’de bulunan elçilik ve konsoloslukları ile elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına ait araç ya da taşıtlar
  • Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, köy tüzel kişilikleri belediyeler ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt edilen araçlar
  • Sakatlık derecesi %90 ve daha fazla olan engellilerin isimlerine kayıtlı olan taşıtlar, diğer malul ve engellilerin durumlarına uygun hale getirilmiş olan özel taşıtlar,
  • Bahsi geçen aracın geçmiş döneme dair bir borcu olmaması şartıyla hurda olan araçlar,
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na intikal etmiş olan bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eli ile yürütülen müflis bankaların iflas dairelerine ait araçlar

MTV Nasıl Hesaplanır?

Motorlu taşıtlar vergisi, bir aracın özelliklerine göre belirlenmektedir. Buna göre MTV, aracın motor silindir hacmi, aracın yaşı ve tescil tarihine göre belirlenmektedir.

Ayrıca, motor silindir hacmi arttıkça ödenmesi gereken MTV artmakta, aracın yaşı ilerledikçe MTV düşmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

MTV’nin ilk taksiti 1 Ocak ile 31 Ocak arasında, ikinci taksiti ise 1 Temmuz ile 31 Temmuz arasında olmak üzere iki taksit şeklinde ödenmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Yöntemleri

MTV, ödemelerini gerçekleştirmek için birkaç yol bulunmaktadır.

  1. Motorlu taşıtın kayıtlı olduğu veya MTV tahsilatı için görevlendirilmiş olan vergi dairelerinden ödeme yapılmaktadır.
  2. GİB’in (Gelir İdaresi Başkanlığı) web sitesi üzerinden bölümünden kredi kartı veya banka kartı ile ödeme işlemleri yapılmaktadır.
  3. e-Devlet üzerinden ödeme gerçekleştirilmektedir.
  4. Son olarak, anlaşmalı olan banka şubelerinden veya İnternet Bankacılığı üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Vergi mükelleflerinin, borçlarını takip etmeleri ve ödemeleri oldukça önemlidir. Vergi Borcu Sorgulama ile ilgili blog yazımızı okuyarak borçlarınızı takip edip zamanında ödeyebilirsiniz.

e-Mutabakat Çözümü

Daha Fazla Bilgi için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Mutabıkım bir MDP Group markasıdır.