Kur Farkı Faturası Nedir Nasıl Hesaplanır

Kur Farkı Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Farklı iki ülkeye ait para birimlerinin arasındaki değişim oranına kur, bu iki para birimi arasında yapılan alış-veriş sırasında oluşan farka ise kur farkı denir. Bir başka deyişle, yabancı paranın milli para cinsinden fiyatına kur, bu iki para birimi değişimi sırasında oluşan farka da kur farkı denmektedir.

Kur Farkı Faturası Nedir?

Ülkemizde sabit kur yerine dalgalı kur sistemi uygulanmaktadır. Bu sebeple faturalarının kesildiği tarih ile faturanın tahsil edildiği tarihte kurda farklılıklar olabilmektedir. Bu da döviz tutarı aynı olsa da TL tutarında fark oluşturmaktadır. Bu durumda da kur farkı ortaya çıkmaktadır.

Kur farkı faturası, tahsilat döneminde kur farkı oluştuğunda kimsenin zararlı çıkmaması amacıyla düzenlenmektedir. Taraflardan hangisinin lehine bir kur farkı oluştuysa o kişiye bu farktan kaynaklanan tutar kadar kur farkı faturası kesilmektedir. Bu sayede kur farkı faturası, adil bir şekilde ticaret yapmayı ve taraflar arasındaki dengenin korunmasını sağlamaktadır.

Kur Farkı Faturası Nasıl Düzenlenir?

Kur farkı faturasının genel olarak diğer faturalardan hiçbir farkı yoktur. Ancak kur farkı faturası düzenlerken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur.

  • Kur farkı faturası mutlaka TL cinsinden düzenlenmelidir.
  • KDV hesaplaması kur farkına göre yapılmalı ve buna göre yazılmalıdır.
  • Açıklama kısmında mutlaka Kur Farkı Faturası ibaresi yer almalıdır.
  • Ek olarak, karşı taraf e-fatura mükellefi ise kur farkı faturası e-fatura olarak düzenlenip gönderilmelidir.

Kur Farkı Faturası Nasıl Hesaplanır?

Örneğin, fatura tutarının 5.000 USD ve fatura kesildiği tarihteki kurun da 13 TL olduğunu düşünelim. Fakat ödeme günü geldiğinde yaşanan dalgalanma sebebiyle kurun 13,35 TL olduğunu var sayalım. Bu durumda ödenmesi gereken tutar 65.000 TL’den 66.750 TL’ye yükselecektir. Dolayısıyla geçen süre içerisinde 1.750 TL’lik bir fark oluşacaktır. Bu durumda satışı gerçekleştiren kişi 1.750 liralık kur farkı faturası düzenlemelidir.

Buna ek olarak belirtmemiz gereken önemli bir konu da kur farkı faturasında uygulanan KDV oranıdır. Faturanın düzenlendiği tarihte söz konusu mal veya hizmetin tabi olduğu KDV oranının kullanılması gerekmektedir. Örneğin, faturası kesilen ürün veya hizmet faturasında %18 KDV uygulandıysa kur farkı faturasında da %18 KDV uygulanmalıdır.

SAP Kur Farkı Faturası Çözümü Nedir?

SAP Kur Farkı Faturası Çözümü, MDP Group tarafından geliştirilmiştir. İşletmelerin, kur farkı faturalarını hızlı ve güvenli bir şekilde SAP sistemleri üzerinden hazırlamasını sağlayan bir çözümdür. Aynı zamanda, faturalama ve tahsilat dönemlerinde oluşturulan kur farkı faturalarının hepsini otomatik olarak hazırlar. Bununla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı’na da otomatik olarak iletir.

Kur Farkı Faturası çözümü ile tüm işlemleri otomatik olarak gerçekleştirerek zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz.

SAP Kur Farkı Faturası Çözümü hakkında daha fazla ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

e-Mutabakat Çözümü

Daha Fazla Bilgi için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Mutabıkım bir MDP Group markasıdır.