İçindekiler
Günümüzde e-ticaret sektörünün alanının genişlemesi ve ihracat yapmanın mümkün olması e-ihracat kavramını ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucunda, 2017 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı, ihracat işlemlerinde e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarının kullanıma dair “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu” nu yayınlamıştır. İhracat işlemlerinde de e-fatura kesme sürecine geçilmesiyle birlikte akıllarda birçok soru işareti de oluşmuştur. Biz de blog yazımızda ihracatta e-fatura kullanımı ile ilgili en çok merak edilenleri bir araya getirdik.
İhracatta e-fatura, yurtdışına e-ticaret yoluyla satış yapan satıcılar tarafından düzenlenen ve gümrük çıkış beyannamesi ile elektronik ortamda teslim edilen bir fatura türüdür.
İhracat sektöründe, ihracat e-faturasına ek olarak 2 farklı fatura türü daha bulunmaktadır. Bunlar;
İhracat işlemlerinde e-fatura zorunluluğu duruma göre değişmektedir.
Elektronik fatura mükellefi olmayanların ihracat e-faturası kesmesine gerek yoktur. Ancak, e-fatura mükellefi olup e-ticaret yolu ile ihracat yapan bir işletme gümrük çıkış beyannamesi ile gönderim yapıyorsa e-fatura; elektronik çıkış beyannamesi ile gönderim yapıyorsa e-arşiv faturası düzenlemelidir.
1 Temmuz 2017 tarihinde yapılan düzenlemeye göre e-fatura portalını kullanan mükelleflerin, tax free olarak düzenledikleri faturaları e-fatura olarak kesmesi gerekmektedir.
İhracat faturasında mutlaka bulunması gereken alıcı ve satıcı için önem taşıyan bilgiler vardır. Bu bilgilerin eksik olması durumunda faturanın oluşturulması mümkün değildir. Bahsi geçen bilgiler aşağıdaki gibidir;
İhracat işlemlerinde e-fatura düzenlemeleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Fatura Portal’i veya Özel Entegratörler aracılığı ile yapılabilmektedir.
İhracat e-faturası düzenlerken dikkat etmeniz gerekenler ise aşağıdaki gibidir;
Bilgiler eksik girildiği takdirde ihracat e-faturası geçersiz sayılmakta ve doğru bilgiler girilerek fatura yeniden oluşturulmalıdır.
Evet, ihracat e-faturalarını iptal etmek mümkündür. Ancak, iptal edilen faturanın hiçbir beyannamede kullanılmamış olması gerekmektedir.
Faturaların iptal edilme süresi 7 iş günüdür. Faturalara itiraz ise için teslim alındıktan sonraki 8 gün içerisinde yapılmalıdır.
Günümüzde, birçok Avrupa ülkesi e-faturayı kabul etse de bazı ülkelerin mevzuatları değişiklik gösterebilir. Bu sebeple, yurtdışında bulunan firmalar için hazırlanan faturalar, o ülkenin mevzuatına göre kesilmektedir. Eğer, ülke mevzuatında matbu fatura isteniyorsa hazırladığınız e-faturanın çıktısını kaşe-imza yaparak vermeniz gerekir.
Ticarette iki farklı para birimini kullanan ülkeler arasında, satışın yapıldığı tarih ile ödemenin alındığı tarihlerde kur farkı oluşabilmektedir. Böyle bir durumda, fatura kesim tarihi ile ödeme tarihi arasındaki kur farkı hesaplanır. Kur farkı ile ilgili detaylı bilgi için “Kur Farkı Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır?” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Kübra Taşcı