Vergi muafiyeti, geliri olan belirli kişi veya grupların vergi kanunlarına göre belirli koşullar altında vergiden muaf tutulması anlamına gelir. Vergi ödemekle yükümlü olsalar bile, diğer bazı vergi kanunları bu yükümlülükleri ortadan kaldırmaktadır. Gelir alanlarında ve elde edilen gelirle ilgili giderlerde vergi muafiyeti sağlanabilir. Gelir vergisi muafiyetinden kimlerin yararlanabildiğini öğrenmek için blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Vergi muafiyeti, adından da anlaşılacağı gibi, bir mükellefin veya mükellef grubunun gelir vergisi ödemekten muaf tutulmasıdır. Gelir vergisi muafiyeti, kısmi ve tam olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Vergi muafiyetinin temel amacı, mükellefleri ülke için önemli görülen belirli alanlarda yatırım yapmaya teşvik etmektir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. Maddesi, esnafın muafiyeti hakkında bilgi vermektedir. Kanun maddesine göre vergi muafiyetinden yararlanma hakkı olanlar aşağıdaki gibidir;
2019 yılı itibari ile alınan karara göre kendi imkanları ile evde üretim yapanlar vergi muafiyetinden faydalanabilecek. Bir satıcı, el sanatları, hobi çalışmaları veya tablolar gibi kendi yerinde kendi imkanlarıyla bir ürün üretiyorsa, o ürünleri e-ticaret sitelerinde satabilmektedir. Ayrıca internet üzerinden online yapılan satışlarda, elde edilen gelirin 30.000 TL’lik kısmı vergiden muaf tutulmaktadır.
Muafiyeti koşullarını sağladığınızdan eminseniz, ikamet ettiğiniz bölgenin vergi dairesine başvuruda bulunabilirsiniz. Bu şekilde vergi muafiyeti belgenizi ücretsiz olarak alabilirsiniz. Vergi muafiyeti belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Bu sebeple, 3 yılın sonunda yine vergi dairesi giderek yeni bir belge almanız gerekmektedir. Vergi muafiyeti belgesinin geçerliliğini, süresi bitmeden sonlandırmak isterseniz yeniden vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.
Kübra Taşcı