İçindekiler
Birçok ticari faaliyetler, gelişen teknolojiden etkilenerek değişip gelişmeye başladı. Teknolojiden etkilenen ticari faaliyetlerden bir tanesi de ihracat oldu ve e-ihracat adında yeni bir kavram ortaya çıktı. Blog yazımızda “e-İhracat Nedir? e-İhracat Nasıl Yapılır?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
e-ihracat, şirketlerin e-ihracat siteleri ve pazaryerleri üzerinden, mikro ihracat kuralları çerçevesinde, e-Ticaret Gümrük Beyannamesi ile ürün ve hizmetlerini yurtdışındaki alıcılara satmasıdır. En basit ifadeyle, e-ihracat internet aracılığı ile yurtdışına satış yapma faaliyetidir.
e-İhracatın nasıl yapıldığına geçmeden önce mikro ihracatın ne olduğuna birkaç cümle ile değinelim.
Mikro ihracat yapılabilmesi için, bir ürünün fatura bedelinin en fazla 15.000 euro, brüt ağırlığının ise en fazla 300 kilogram olması gerekmektedir. Bir başka ifade ile, ürün bedeli 15.000 Euro’yu, brüt ağırlık ise 300 kilogramı aşmamalıdır.
Mikro ihracat ile işletmeler, gümrük işlemlerinden kaynaklanan masraflardan ve prosedürlerden muaf olmakta ve e-ihracat süreçlerini hızlı ve kolay bir şekilde, internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir.
e-İhracat yapmak için izlenmesi gereken yollar;
e-ihracat yaparken gerçekleşecek tüm ticari faaliyetlerin takip edilmesi, kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi için öncelikle bir şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır. e-İhracat için şahıs şirketi, anonim şirket veya limited şirketi kurmak yeterli olmaktadır.
e-ihracat sitesi açmak dendiğinde aslında bahsedilen klasik bir e-ticaret sitesi açmaktır. Bir işletme, klasik bir e-ticaret sitesi ile ürünleri listeleyip satışını gerçekleştirebilir. Fakat yurtdışındaki potansiyel müşterilerine ulaşabilmek için e-ticaret sitesinin alt yapısını mutlaka e-ihracat alt yapısına uygun hale getirmesi gerekir. Kullanılan ihracat altyapısı, e-ticaret sitesinin farklı dillerde görüntülenmesini sağlayarak siteyi diğer ülkelerle uyumlu hale getirir. Ayrıca ihracat altyapılarının bir diğer önemli özelliği, farklı para birimlerini destekliyor olmasıdır. Böylece, farklı ülkedeki müşterilerden o ülkenin para birimleri ile ödeme alma imkânı sunar.
Ek olarak, e-ihracat yapabilmek için kullanılacak diğer platform Pazaryeri e-Ticaret Siteleridir.
Global olarak satış faaliyetlerini yürüten pazaryeri e-ticaret sitelerinde satıcı hesabı oluşturarak e-ihracata başlanabilmektedir. e-İhracat sektöründe yeni olan işletmeler için daha az maliyeti bulunur ve daha kolay bir yöntemdir. Pazaryeri üzerinden satışa başlamak için bahsi geçen e-ticaret sitelerine ihracat başvurusunu yapılmalıdır.
Uluslararası ticari faaliyetlerde ticaret yapma kuralları ve şartları çok daha katı olduğundan dolayı e-ihracat altyapısı uluslararası ticaret prosedürlerine uygun olmalıdır.
Bu bağlamda işletme, e-ihracat sitesinin altyapısının yüksek güvenlikli olmasına çok dikkat etmelidir. Site altyapısının güvenli olması müşterilerin bilgilerini güvenli bir şekilde saklamaya yardımcı olur. Bu sebeple hem işletme için hem de müşteriler için oldukça önemlidir.
Dil seçeneğinin ve çok para birimi seçeneğinin bulunması da altyapı seçerken dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır. İhracat sitesinde ne kadar çok farklı dil ve para birimi seçeneği varsa, satış yapılan ülkelerin sayısı da o kadar çok olmaktadır.
e-ihracata başlamak için gerekli olan tüm adımlar tamamlandıktan sonra son olarak satış stratejileri oluşturmak gerekmektedir. Satış stratejisi oluşturulduktan sonra işletmenin hedef kitlesine uygun reklam ve pazarlama stratejileri oluşturulmalıdır.
Kübra Taşcı