Dijitalleşme sürecine girmemizle birlikte son yıllarda en çok merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesi de e-dönüşüm sistemleri oldu. e-Faturalar, e-arşivler derken akıllarda da birçok soru işareti oluştu.
Arama motorlarında en çok aranan konulardan olan e-fatura ve e-arşiv sorgulama, doğrulama konularını bu yazımızda ele aldık. Fakat bu konulara geçmeden önce kısaca e-faturanın ve e-arşiv faturanın tanımına bakalım.
e-Fatura, bir faturada olması gereken tüm bilgileri içeren, kâğıt faturadan hukuksal olarak hiçbir farkı olmayan, elektronik ortamda hazırlanan ve gönderilen bir fatura türüdür.
e-Arşiv Fatura ise taraflardan birinin e-fatura mükellefi olup diğerinin olmadığı durumlarda gönderilen bir elektronik fatura türüdür.
e-Fatura sorgulayabilmek için öncelikle GİB tarafından geliştirilmiş olan e-fatura portalına giriş yapmanız gerekmektedir. Sonrasında “sorgula” seçeneğine tıklayarak e-fatura sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sorgulama işlemlerinin sonucunda faturanın GİB tarafından onaylanıp onaylanmadığını, alıcıya ulaşıp ulaşmadığını ve alıcının faturayı onaylayıp onaylamadığını görebilirsiniz.
e-Arşiv fatura sorgulaması yapabilmek için öncelikle GİB’e ait olan efatura.gov.tr web adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Sonrasında üst menüde yer alan “e-arşiv” başlığına girip “e-arşiv fatura sorgulama” seçeneğine tıklayarak sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
e-Fatura veya e-arşiv fatura sorgulama işlemlerinden sonra doğrulama aşamasına geçilir. E-Fatura ve e-arşiv fatura doğrulama işlemi ile oluşturulan e-Fatura yanıtı XML imzalarının doğrulanıp doğrulanmadığı kontrol edilir. Kullanıcılar, doğrulama işlemine e-fatura veya e-arşiv faturayı görüntülendikten sonra geçebilir. Ekranda çıkan “doğrula” seçeneğine tıklayarak e-fatura veya e-arşiv doğrulama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.
Doğrulama işlemlerinden sonra kullanıcıların karşılaşabileceği iki sonuç vardır:
“Mali Mühür Doğrulandı” seçeneği fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapılmadığı anlamına gelir.
“Mali Mühür Geçersiz” seçeneği ise fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapıldığı anlamına gelir. Bu durumda fatura geçersiz sayılır.
İlgili İçerik: e-Arşiv Fatura Sorgulama Çözümü
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Mutabıkım bir MDP Group markasıdır.
Kübra Taşcı