İçindekiler
Adını çokça duyduğumuz damga vergisi, kişiler ve kurumlar arasında yapılan anlaşma ve işlemler için devlet tarafından alınan vergi çeşitlerinden bir tanesidir. Blog yazımızda damga vergisine dair pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Damga vergisi, kurumlar ile kişiler arasında veya kişiler ile kişiler arasında yapılan anlaşmalardan, sözleşmelerden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi türüdür. Bahsi geçen kişiler arasında yapılan anlaşmaların geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınmaktadır. Günlük hayatta kira sözleşmeleri, vergi beyannameleri, vekalet işlemleri gibi durumlarda ödenmektedir. İş hayatında ise sözleşmeler, ihaleler ve ücret ödemeleri gibi durumlarda verilmektedir.
Resmi olan ve Damga Vergisi Kanunu ile sınırları belirlenen kağıtlara imza atan kişiler, damga vergisinin mükellefidir. Eğer yapılan anlaşma iki kişi arasında gerçekleşiyorsa, iki taraf da damga vergisinin mükellefi olmaktadır. Eğer resmi kurumlar ile kişiler arasında yapılıyorsa, vergi mükellefi kişiler olmaktadır. İmza atanlardan birisi resmi kurumsa ya da vergiden muafsa vergiyi yine diğer kişi ödemektedir. Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere damga vergisini yalnızca kişiler ödemektedir.
Damga vergisi, vergiye konu olan kağıtların nüsha sayısına göre hesaplanmaktadır ve oranlara göre değişiklik göstermektedir. Buna ek olarak, fotokopi çektirmek veya suret almak damga vergisinin kapsamına girmemektedir.
Damga vergisini ödemek için Nispi ve Maktu olmak üzere iki farklı şekil bulunmaktadır. Sözleşmede değer belirtilmediyse vergi nispi şekilde binde 8,25 olarak hesaplanırken, bir değer belirlendiyse maktu şekilde 30 TL olarak ödenmektedir.
Ayrıca damga vergisini pul yapıştırarak, basılı damga koyarak, istihkaktan kesinti yaparak veya makbuz keserek ödemek mümkündür.
Aşağıda belirtilmiş olan kağıtlar, basılı damga konarak ödenebilir.
Genel ve özel bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, iktisadi kamu teşekkülleri, bankalar ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, müessese ve iştiraklerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi olan makbuzlarla bu nitelikteki kağıtlara ait vergilerin, bu ödemelerin yapılması ya da avans yoluyla ödemelerde avansın ödenmesi sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılma şekliyle ödenmesine Maliye Bakanlı tarafından izin verilmektedir.
Kübra Taşcı