İçindekiler
Mutabakatın kelime anlamı uzlaşmadır. Muhasebe sektöründe ise iki firma arasındaki borç-alacak durumlarını ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. İşletmelerde mutabakat süreci, birbiri ile iş ilişkisi içerisinde olan firmaların borç-alacak hesaplarıyla ilgili karşılıklı olarak yaptığı bildirimleri ve sonrasında gerçekleşen onay sürecini kapsamaktadır. Bu yazımızda “Cari Hesap ve BA – BS Mutabakatı Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap verirken mutabakat süreçlerinizi daha hızlı bir şekilde nasıl geçirebilirsiniz, onu da anlatacağız. Dilerseniz “Mutabakat Nedir?” adlı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.
Ticari ilişkileri olan işletmelerin belirli dönemlerde borç-alacak bakiyelerini karşılıklı teyit etmek amacıyla belgeli bir şekilde arşivlemesine Cari Hesap Mutabakatı denir.
Son olarak, cari hesap mutabakatı, genellikle yıl sonunda tüm hesapların üzerinden tek tek geçilerek yapılmaktadır. Bu sebeple oldukça teferruatlı bir çalışmadır.
Bu formlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi zorunlu olan formlardır. BA, bildirim alacak anlamına gelmektedir. Mal ve hizmetlerin alımını bildirmek amacıyla kullanılmaktadır. BS ise, bildirim satacak anlamına gelmektedir. Mal ve hizmetlerin satışını bildirmektedir.
Bu formların, her ayın 5’ine kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak buradan her satış ve alımın bildirileceği düşünülmemelidir. Bilanço esasına göre defter tutan kişi ya da kurumların bir ay içinde KDV hariç 5.000 TL ve üzerinde olan faturaların toplam tutarını ve fatura adetlerini bildirmesi gerekmektedir.
Ancak belirtmemiz gerekir ki manuel yöntemler, hatalara açık olduğu ve zaman kaybına yol açmaktadır. Bu sebeple e-mutabakat yazılımlarıyla mutabakat süreçleri çok daha hızlı ve pratik olmaktadır.
Mutabıkım, tüm mutabakat süreçlerinizi dijital ortama taşıyan, mutabakat süreçlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde tek bir platform üzerinden yürütmenizi sağlayan bir e-mutabakat uygulamasıdır.
Mutabıkım uygulamamız için demo talebinde bulunmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kübra Taşcı